Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


~TUDTAD HOGY... 2.~

 

 

A város, ahol még soha nem esett az eső

A chilei Atacama sivatagban található Calama városban még sosem esett eső.

 

 

pffffxdd.jpg

 

 

A sziget, amely a madárürülékből él

A Csendes Óceánban található Nauru szigetének fő exportcikke a madárürülék!!

 

A Saguaro kaktusz közel 20 méter magasra nő és 300 évig él. Egy narancsfa több, mint 100 évig terem. Egy 1421-ben Franciaországba vitt narancsfa 473 éven keresztül termett narancsokat Tudósok becslése szerint a világon kb. 30 millió állatfaj élhet, amiből a tudomány mindössze 1.4 milliót ismer. A Naprendszer valamennyi bolygója elférne a Jupiterben. 

|  |                   

|  |                   

\   /                   

\/                   

JUPITER!                 Az Uránusz bolygón a nyarak 21 földi évig tartanak. Bár közel kétszer akkora távolságra található a Naptól, a Vénusz felszíne mégis forróbb, mint a Merkúré. A Hold nagyon kis mértékben, de mérhetően távolodik a Földtől. A Mars egyik holdja - a Phobus - spirál alakú pályán kering a bolygó körül. Körülbelül 100 millió év múlva fog becsapódni a Marsba. Az Uránusz óriásbolygó Miranda nevű holdján 20 kilométer magas hegyek találhatók. A Neptun óriásbolygó 1846-os felfedezése óta a Nap körüli pályájának 3/4-ét futotta be. (Vagyis, 3/4 neptuni év telt el azóta).A Hold felszínén 3 golflabda található. Az űrhajósok 5-8 centiméterrel magasabbak az űrben, mint a Földön. A Föld élőlényei közül elsőként egy kutya járt a világűrben.  (Lajka)A Pluto bolygó olyan messze van a Naptól, hogy 248 év alatt kerüli meg.A fény kb. 8.5 perc alatt érkezik a Naptól a Földig. Neil Armstrong bal lábbal lépett a Holdra.A Tejútrendszer csillagai is forognak a csillagrendszer középpontja körül. Egy ilyen forgás 200 millió évig tart. A Holdon, az asztronauták által hagyott lábnyomok szerencsés esetben akár 10 millió évig is láthatók lesznek. Egyes számítások szerint az emberi agy tárolókapacitása 1 trillió bit, vagy 1164153 gigabyte.


Évente több, mint 2500 balkezes ember hal meg a jobb kezesek számára készített tárgyak használatának következtében.


A szélmalmok lapátjai mindig az óramutató járásával egyező irányba forognak, kivéve Írországot.


1973-ban a svéd Roland Ohissont olyan koporsóba temették, amely teljes egészében csokoládéból készült.


A Csendes-óceán keletről nyugatra "folyik". A Fülöp-szigeteknél az óceán szintje 60 centiméterrel magasabb, mint Panama partjainál.


Az F-117 lopakodó vadászbombázó aerodinamikai fejlesztése során felhasználták a poszméhek repülésének vizsgálati eredményeit.


A legöregebb ember, akin műtétet hajtottak végre, 111 éves és 105 napos volt.


A klasszikus matrózsapka igazából egy segédeszköz. Amikor vizes lesz, a sapkában rekedt légbuborék a víz felszínén tartja a matróz fejét.


Az USA bíróságai idejük felét személygépkocsikkal összefüggő perek tárgyalásával töltik. 1918-ban olyan hideg tél volt, hogy az egész Niagara vízesés megfagyott. 

 

A világon jelenleg használatban lévő leghosszabb helységnév 85 betűs, Az új-zélandi Dél-Hawke-öbölnél van egy 305 m magas domb. Taumatawhakatingihangakoauauotamatea-

turipukakapikimaungahoronukupokawhenua-

kitanatahu A maori szó jelentése: a hely, ahol Tamatea a nagy térdű, aki hegyeket mászott, hengergetett és nyelt el, és akit föld evőnek is hívtak, fuvolázott az ő szerelmének.-90°C alatt megfagy a lehelet, és leesik a földre. :O!A Manhattan szó egy régi indián nyelvből származik, és azt jelenti hogy: "A hely, ahol részegek voltunk".A civilizáltnak nevezett világ elmúlt 3500 év történelmét végignézve csak 230 békés évet számolhatunk össze.Tudtad hogy a polipnak 3 szive van?! :DA földimogyoró a dinamit egyik alapanyaga!

dinA pálcikás jégkrémet a 11 éves Fank Epperson találta fel 1905-ben. Véletlenül kintfelejtett egy pohár üdítőt, egy keverőpálcával a hidegben, és másnap reggelre az ital ráfagyott a pálcikára.Thomas Edison, a villanykörte feltalálója, félt a sötétben.A szú kétszer olyan gyorsan rágja át magát a fán, ha rock zenét hallgat.A korabeli írásokból kiderül, hogy Leonardo da Vinci nem tudományos vagy művészi teljesítményére volt a legbüszkébb, hanem arra, hogy puszta kézzel volt képes vasat hajlítani.A pókháló egy hihetetlenül erõs anyag: a vastagságához viszonyítva jóval erősebb, mint az acél. Szakértők szerint egy ceruza vastagságú pókháló kötél meg tudna állítani egy Boeing 747 óriásgépet repülés közben.
Olaszországban azok a nők, akiket Maria névre kereszteltek, nem dolgozhatnak prostituáltként.Sylvester Stallone fiatal korában dolgozott állatkertben is, mint az orszlánketrec takarítója.A régi görögök úgy vélték, a sperma a férfiak koponyájában találhatóHa egy átlagos férfi sosem borotválkozna, a szakálla kilenc méterre is megnőhetne

Tudtad, hogy Gene Shoemaker az egyetlen ember, aki a Holdon van eltemetve?Tudtad hogy lehetetlen nyitott szemmel tüsszenteni??


 

Az emberi érhálózat teljes hossza mintegy 100.000 km.Stephen Hawking asztrofizikus szerint egy napon az emberiség képes lesz az időutazásra. Ennek elméleti alapjai a részecskegyorsítóban már bizonyítást nyertek.A tudósok képesek agyműtétet végezni csótányokon.Az első nővé operálást 1950-ben a dán Christian Hamburger végezte egy George Jargensen nevű new yorki férfin, aki aztán Christine Jargensen néven folytatta életét.A vörös hajú emberek altatásához több altatóanyag szükséges.


 Az első ébresztőórát 3500 éve az egyiptomiak találták fel.A rágógumit egy fogorvos, bizonyos William Semple találta fel állkapocs erősítési céllal.A gyémánt ellenáll a savaknak is, egyedül nagy hőmérsékleten pusztítható el.Az eddigi leghosszabb matematikai egyenlet, melyet egy tudományos lapban leközöltek, 215 oldal hosszúságú volt.A Windows 2000 forrásszövege 29 millió sorból áll.1993-ban Dél-Ugandában felfedeztek egy tavat, melyben 14 ismeretlen halfajt találtak. Ezek a halfajták az eddigi ismeretek szerint sehol máshol nem élnek.A közlekedési balesetek számát tekintve december 23-a az év legveszélyesebb napja.60-65 millió évvel ezelőtt a delfinek és az emberek egy közös őssel rendelkeztek, amit Mesonycid néven ismernek.A paranormális jelenségeket kutatók szerint a 7 éves gyerekek észlelnek legtöbbször szellemeket.A Rubik-féle bűvös kockában 1,929,770,126,028,800 féle színkombináció rakható ki.A kisbabák térdkalács nélkül születnek, ez a testrész csak 2-6 éves koruk között fejlődik ki.A Földön található sós víz mennyisége a 38-szorosa az édesvízének.Ha 100 000 emberi hajszálból kötelet fonnánk, az több, mint 12 tonnát bírna el.Isaac Newton mindössze 23 éves volt, amikor felfedezte a gravitáció törvényét.Egy 80 kilós ember csontváza mintegy 14 kilogrammot nyom.Jack Mercer 45 évig szinkronizálta Popeye-t, a tengerészt, ezzel ő tartja a rajzfilm szinkronhangok időcsúcsát.Sir Temulji Nariman és felesége, Lady Nariman 86 évig voltak házasok, ezzel ők a világrekorderek. Mindketten 5 évesek voltak, amikor összeházasodtak.

 

 


 


A ma ismert tíz legidősebb ember közül nyolc koraszülöttként jött világra.A gyomrunk kéthetente új nyálkahártyát termel, máskülönben megemésztené saját magát.Pár száz évvel ezelőtt csak a gazdagok viseltek fehérneműt.A kukorica nagyjából 10 000 éve vált el közvetlen ősétől, egy mexikói fűfélétől, a teosintétől, hála az ősi mexikói földművesek nemesítési erőfeszítéseinek.Bár az esőerdők csak a Föld területének 7%-át borítják, a világ élővilágának 40%-a él bennük.

 


 


Az olajfák akár 1500 évig is elélhetnek.